maandag 18 mei 2015

Dag 2 - chasedag

Vandaag belooft  onze eerste chasedag te worden. Er is een een slight-area gebied in het zuidwesten van Texas. Zo zuidelijk ben ik  nog nooit geweest in de VS. Rond 12 uur staat de zon bijna pal boven je.

Het SPC-kaartje voor vandaag ziet er als volgt uit:

Categorical chance


We nuttigen het ontbijt dit keer in het hotel. De super 8 waar we overnacht hebben heeft een redelijk OK buffet. Acceptabel zouden we zeggen in de stormjagers.nl groep. :-)

Zoals gebruikelijk verzamelen we om 10:00 bij de van's.

Cloud 9 wagenpark
Na een korte uitleg van George gaan we op weg. Ons eerste bestemming is Lubbock, dat nog net in Texas ligt. Kans ik groot dat we nog doorrijden en dan staat nummer 3 aan doen: New Mexico. Onderweg app ik wat met het thuisfront. Wat me opvalt is hoe goed de internet-snelheid ook in deze verlaten agrarische regios is.

Delen door 4 voor literprijzen

Zoekplaatje ja-knikkers

Rond een uur of 3 naderen we een interessant uitziende supercell. Er is vandaag vooral voor hagel gewaarschuwd. Aangezien we vanuit het noorden naderen moeten we eerste dwars door de cell heen, ook wel bekend onder de naam corepunchen. Als we de echt kern naderen zoeken we een veilige plek om te staan. Dat doen we een bij een carwash.

De hagel die valt heeft maximaal de grootte van een 2-euro munt. Als het ergste over is gaan we verder zuidwaarts. Daar treffen we VEEL meer hagel aan. Op sommige plaatsen ligt een dek van een centimeter of 10! We moeten rustig aan doen, veel locals (plaatsje heet Pecos) kiezen er voor om de auto aan de kant te zetten. Ik vraag me af dat nou zo verstandig met niet verharde bermen. Het is vreemd om te zien hoe snel zich dichte mist voor als gevolg van de hagel.


Na een tijdje zijn we echt door de bui heen en krijgen we zicht op het meest interessante stuk van de storm. We maken foto's, verplaatsen als de bui de dicht bij komt om vervolgens op een nieuwe plaats weer opnieuw de bui af te wachten. Er is steeds genoeg turbulentie in de bui, en ook een duidelijke rotatiekern is op de radar te zien. Die kern is echter aan het zicht ontrokken door de regen.

Na nog een paar van dit soort verplaatsingen besluit Charles dat het chase over is. Maar dat is makkelijk gezegd. We zijn nog ruim een uur bezig om uit de greep van de bui te komen. Onderweg worden de omstandigheden steeds extremer. Hier en daar zijn elektriciteitspalen omgevallen, 2 (vracht)auto's zitten vast in de berm. Er is duidelijk sprake van FF: Flash Flooding. Overal staan een enorme hoeveelheden water (vermengd met hagel en bladeren) en op een gegeven moment moeten we stoppen vanwege de enorme stroom water die de weg oversteekt. Pas als een auto van de andere kant er door heen is gereden durft George van 1 er door heen te sturen.
Voor een videoimpressie, klik hier

Als we uiteindelijk uit de storm zijn zien we verder op andere buien die (op afstand) bliksem produceren.

Om 22:00 eten we wat bij de Dairy Queen en een half uur laten checken we in bij Motel 6. Motel 6 is niet mijn favoriete keten want ze hebben geen Free Wifi.De kamer is overigens prima.

Morgenvroeg opnieuw een slight risk area, verder naar het noorden. Kans is aanzienlijk dat we uiteindelijk in Amarillo aankomen.

7 reacties:

Op 18 mei 2015 om 19:48 , Blogger roelof4stars zei...

Hallo Jos,
Al gevraagd hoe het zit met life-streams?
Have fun!
Roelof

 
Op 18 mei 2015 om 19:59 , Blogger Bert van Dijk zei...

Je blog-kaartje is wel voor WIND-kanspercentage, Jos. Was het maar voor TORNADO-kanspercentage! ;-) Succes vandaag!

 
Op 18 mei 2015 om 21:12 , Blogger Jos Bredek zei...

Goed gezien Bert! Inmiddels aangepast naar de algemene categorical chance

 
Op 18 mei 2015 om 21:13 , Blogger Jos Bredek zei...

@Roelof. De live stream gaat aan als het interessant wordt als ik het goed gehoord heb. Als het vanmiddag los gaat, zal ik charles er nog even aan herinneren. Link in mijn eerst blogentry, t gaat tegenwoordig via youtube.

 
Op 19 mei 2015 om 17:21 , Blogger Jelle Bogerman zei...

In je panorama zie ik links toch wel een potentiƫle tornado aan de grond, zeker ook omdat ie door de TIV onderschept is. Mooie plaatjes! :-)

 
Op 19 mei 2015 om 18:30 , Blogger D. zei...

Hoi Jos, gaaf hoor!
Charles moet niet miepen maar die camera aanzetten. We willen meekijken!
Goede chase!!!

 
Op 19 mei 2015 om 22:21 , Blogger Bert van Dijk zei...

Gave foto's en beelden Jos! Chase-on! We volgen je op de voet... ;-)

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage